Oliwa z oliwek ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W kuchni śródziemnomorskiej jest ceniona za swój smak i aromat. Jest bogata w składniki i minerały korzystnie wpływające na zdrowie. W kuchni stosowana jest zarówno w formie płynnej, jak i w formie past. Czy warto spożywać pasty z oliwy z oliwek?
Pasta z oliwy z oliwek – co to jest?
Organiczna pasta z oliwy z oliwek to połączenie niepasteryzowanych oliwek z oliwą i odpowiednio dobranymi przyprawami. Jest to pasta, która łączy w sobie smak owocowy, słony i pikantny. Dzięki niej wytrawne dania nabierają dodatkowego charakteru. Oczywiście, pasta z oliwek nie zawiera dodatku cukru ani sztucznych aromatów. Jest idealnym wegańskim zamiennikiem masła. Może być stosowana zarówno do dań z makaronem, jak i uszlachetniać bardziej wyszukane dania. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy sosów sałatkowych, nadając im niepowtarzalny smak. Pasta z oliwy z oliwek nadaje się do grzanek, które mogą być świetną przekąską imprezową.
Właściwości pasty z oliwy z oliwek
Pasta z oliwy z oliwek jest smaczna, ale jej zaletą są przede wszystkim właściwości zdrowotne. Naturalne oliwy z Grecji użyte do jej produkcji sprawiają, że jej spożywanie korzystanie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogata w kwasy Omega-3 i Omega-6, które nie tylko zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, ale pomagają także utrzymać w organizmie prawidłowy poziom cholesterolu. Zawiera także witaminy E i K, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Jest bogata w fosfor, żelazo i błonnik. Wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie pasty z oliwy z oliwek zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, chroni przed chorobami serca.
Kupując pastę z oliwy z oliwek warto zwracać uwagę na jakość oliwy użytej do jej produkcji. Oliwa powinna być tłoczona na zimno. Tylko najwyższej jakości produkty są w stanie nadać paście zdrowotnych właściwości i niepowtarzalnego smaku i aromatu, który podkreśli smak potraw.